آثار تربیتی انتظار بر کودکان هشت تا دوازده ساله با تاکید بر جنبه‌های پزشکی
کد مقاله : 1444-NCEEA3 (R2)
نویسندگان
اعظم بختیاری رنانی1، مریم احمدنظری *2
1استادیار گروه علوم تربیتی ،دانشگاه پیام نور،تهران ایران
2فرهنگی
چکیده مقاله
پژوهش حاضر به تحلیل و بررسی فلسفه انتظار و وظایف منتظران از دیدگاه‌های مختلف قرآنی، تاریخی، فرهنگی و اجتماعی پرداخته است. در ابتدا، مفهوم انتظار و انواع آن تعریف و ضرورت آن در زندگی فردی و اجتماعی توضیح داده می‌شود. سپس دیدگاه‌های انحرافی و صحیح پیرامون انتظار بررسی و تفاوت‌های میان آنها روشن گردیده است. از منظر قرآنی و روایی، اهمیت انتظار در تحقق اهداف عالی انسانی مورد بحث قرار گرفته و مبانی حکمت انتظار و تأثیر آن بر تحول فردی و اجتماعی منتظران تحلیل شده است. همچنین، تأثیرات تاریخی انتظار در جوامع مختلف و نقش آن در تحولات فرهنگی، اجتماعی و اخلاقی مورد توجه قرار گرفته است.
درادامه، ابعاد روان‌شناختی و اجتماعی انتظار بررسی و تأثیرات مثبت و منفی آن در زندگی فردی و اجتماعی، به ویژه آثار تربیتی آن بر کودکان 8 تا 12 سال تحلیل گردیده است. برخی اختلالات ناشی از برداشت‌های نادرست از فلسفه انتظار نیز تحلیل شده است. در نهایت، وظایف منتظران در راستای تحقق فلسفه انتظار مطرح و با اشاره به شواهد تاریخی، تأثیرات فرهنگی و اجتماعی فلسفه انتظار امام عصر (عجل الله تعالی فرجه) بررسی و راهکارهایی برای مقابله با مشکلات ناشی از عدم تحقق این فلسفه ارائه شده است.
این مقاله با رویکرد تحلیلی-مقایسه‌ای، به بررسی جنبه‌های مختلف فلسفه انتظار پرداخته و نتایج آن می‌تواند در تربیت نسل منتظر و تحقق اهداف اجتماعی تأثیرگذار باشد.
کلیدواژه ها
انتظار در لغت به معنای چشم‌به‌راه بودن و منتظر رویدادی بودن است، اما در اصطلاح دینی، به‌ویژه در فرهنگ شیعه، مفهومی عمیق‌تر و گسترده‌تر دارد. انتظار، نه صرفاً یک حالت انفعالی و چشم‌به‌راه بودن، بلکه یک حرکت پویا و آمادگی همه‌جانبه برای ظهور منجی است. این مفهوم شامل تلاش برای اصلاح خود و جامعه و همچنین انتظار برای تحقق عدالت و برابری در جهان است.
وضعیت: پذیرفته شده برای ارسال فایل های ارائه پوستر